“Számomra a divat ugyanaz, mint írónak a szavak, festőnek a színek. A ruháimon keresztül tudom megfogalmazni önmagam és megteremteni azt a világot, amelyben szívesen élek” – vallja Varga Erika ötvösművész és tervező, a Romani Design ötletgazdája.

Erika gyerekkorából, tradíciókövető családjából hozza magával a Romani Design termékekre jellemző változatos formákat és gazdag színvilágot. Küldetésének tekinti, hogy ezt az örökséget továbbadja és a divat segítségével teremtsen hidat kultúrák között.

A divattervezésen túl az oktatás és szociális tevékenység tölti ki Erika mindennapjait. Számos tanodai foglalkozás és kreatív műhelymunka házigazdájaként, a Glinda roma gyermek és ifjúsági magazin főszer-kesztőjeként kiemelten fontosnak tartja a roma fiatalok mentorálását, identitásának erősítését.

Társadalmi elkötelezettsége és roma kultúrát népszerűsítő tevékenységéért Varga Erika 2012-ben elnyerte a Glamour “Az év hősnője” díjat.

VARGA ERIKA

A Romani Design kollekciók kiemelkedő termékei a Varga Helena által tervezett egyedi táskák, kiegészítők és ékszerek.Helena művelődésszervezőként gyakran fordult meg hátrányos helyzetű falvak iskoláiban és cigány telepein, ahol testvérével, Erikával együtt roma népismeretet oktatott illetve készség- és képességfejlesztő foglalkozásokat tartott. A telepeken végzett gyűjtőmunka és fotódokumentáció a mai napig inspirálják tervező munkáját.

A roma népismerettel és ötvösművészettel való ismerkedés után rátalált saját területére: egyedi design táskák tervezésére és készítésére. Minden egyes Romani táska kézműves technológiával általa tervezett és saját kezűleg kivitelezett design termék, melyeknek képi világa impresszionista festmé-nyeket idéz.

Helena életében fontos szerepet tölt be a tradicionális roma balladák, énekek szeretete, előadásai gyakori színfoltjai a Romani Design divatbemutatóknak.

VARGA HELENA

TÖRTÉNETÜNK