A Romani Design, a világ első roma divatmárkája 2020-ban ünnepelte alapításának 10. évfordulóját. Nagyszabású eseménysorozattal készültünk az alkalomra, sajnos azonban a koronavírussal kapcsolatos korlátozások miatt nem volt lehetőségünk személyesen ünnepelni a jubileumot barátainkkal, vásárlóinkkal és támogatóinkkal. A Romani – hasonlóan a roma közösségekhez, melyek évszázadok viszontagságait kreatív alkalmazkodási stratégiákkal élték túl – újratervezett. Ezzel a honlappal szeretnénk összegezni 2020-at, mely a személyes és munkában megélt nehézségek ellenére lehetővé tette, hogy olyan cigány közösségek és emberek felé forduljunk, akikkel a közös munka sok szépséget hozott az életünkbe egy olyan év során, melyet főként az izoláció és bezárkózás jellemzett.

A nehézségek közepette a közösség erejére építettünk: különböző roma csoportokkal együtt dolgozva olyan vizuális anyagokat hoztunk létre, melyek méltó emléket állítanak az elmúlt évtized munkásságának és bemutatják, mit is jelent számunkra a Romani közösségteremtő,  identitásépítő és sztereotípiákat lebontó ereje. A honlapon bemutatjuk 2020-ban szervezett közösségi fotózásaink képanyagát, melyeket Pályi Zsófia fotóművész barátunk készített, és egy idén megálmodott kapszulakollekciót, mely reflektál a visegrádi régió roma közösségeinek tradícióira és azok összefonódására a magyar, szlovák és cseh népviselettel. 

A fotókat és elkészült összeállításokat élőben is megcsodálhatjátok 2021. január 15-ig, a budapesti LOffice Budapest épülete előtt elsétálva, COVID-kompatibilisen.